Аккерманська фортеця

Аккерманська фортеця, розташована у мальовничому куточку Одеської області, вважається одним з найвеличніших пам’яток архітектури і історії Північно-Західного Причорномор’я. Заснована у XIII-XV століттях, ця фортифікаційна споруда зачаровує своєю міццю та величністю.

У 1484 році, після запеклої облоги, фортеця перейшла під владу османської імперії та отримала нову назву – Аккерман, що в перекладі означає “Біла фортеця”. Протягом наступних трьох століть вона залишалася важливим оплотом в регіоні, бачивши багато історичних подій.

Розкинувшись на дев’яти гектарах, Аккерманська фортеця вражає розмірами своїх стін, які сягають у довжину майже 2 км, висотою від 5 до 15 метрів і шириною від 1,5 до 5 метрів. Вона була спроектована як монументальний багатокутник, оточений глибоким ровом завглибшки близько 14 метрів.

Унікальність фортеці підкреслюється її 34 баштами різноманітної форми – від прямокутних до восьмигранних. З них донині збереглося 26, кожна з яких має власну історію і назву, наприклад, Темниця, Комендантська башта, або башта Овідія.

Серед усіх будівель фортеці особливе місце займає Дівоча башта, яка також відома як Овідієва. Вона розташована біля входу і виступає одним з найбільш фотогенічних місць комплексу.

Аккерманська фортеця сьогодні є живим свідком історії, який приваблює туристів з усього світу. Її мури розповідають незліченні історії, а проведені тут культурні заходи та фестивалі додають їй особливої чарівності. Відвідувачі можуть поринути в атмосферу минулого і насолодитися красою однієї з найвизначніших пам’яток Одеської області.

Розкажи корисну інформацію у соцмережах