Національний природний парк «Тузловські лимани»

Відкриття Національного природного парку «Тузловські лимани» у 2010 році стало визначною подією в історії природозахисту України. Ця унікальна територія, розташована в Одеській області, була створена з метою збереження унікальних природних ландшафтів та історико-культурних цінностей Північного Причорномор’я. Загальна площа парку складає 27865 га, з яких 76% припадає на солоноводні та опріснені лимани, у тому числі такі великі як Бурнас, Шагани, Алібей і Джантшейський.

Парк є частиною Рамсарських водно-болотних угідь міжнародного значення, а також входить до Смарагдової мережі Бернської конвенції, що підкреслює його міжнародне значення в збереженні біологічного різноманіття.

Територія парку слугує домом для понад 500 видів флори, більшість з яких представляють собою степову рослинність. Цікаво, що всі дерева в парку, крім двох видів кущів, мають штучне походження.

Однією з особливостей «Тузловських лиманів» є їхня важливість для міграційних шляхів птахів. Парк є ключовою зупинкою для тисяч птахів, які мандрують до Європи, Азії та Африки, роблячи його ідеальним місцем для спостереження за птахами. Завдяки цьому тут можна побачити близько 60% видів птахів, що мешкають в Україні.

Національний парк активно займається науковою, освітньою, охоронною та рекреаційною діяльністю. Відвідувачам пропонується 14 науково-пізнавальних і екологічних маршрутів, по яких проводяться екскурсії. Для любителів активного відпочинку є місця для кемпінгу, альтанки та мангальні зони, а також можливість взяти на оренду човни для прогулянок по лиманах.

Відвідуючи Національний природний парк «Тузловські лимани», кожен має унікальну можливість насолодитися неповторною красою української природи, дізнатися багато нового про рідкісні види рослин і тварин, а також внести свій вклад у збереження природної спадщини для майбутніх поколінь.

Розкажи корисну інформацію у соцмережах